Hvis du vil dyppe tærne i Bajkalsjøen, verdens dypeste innsjø, er Listvyanka det perfekte stedet.
Vi ankommer Listvyanka i glitrende solskinn. Det lille tettstedet ligger 70 kilometer fra Irkutsk, der Bajkalsjøen renner ut i Angara-elven. Vi skal bese oss før vi tar båt over til Port Baikal. Der venter fortsettelse av togturen vår, langs Circum Baikal Railway og verdens dypeste innsjø.
Fakta om Bajkalsjøen- verdens dypeste og eldste innsjø
For 25 millioner år siden åpnet det seg en sprekk på det eurasiske kontinentet, og Bajkalsjøen ble til. Bajkalsjøen er verdens største ferskvannssjø regnet i volum, og rommer 23 615 km³. Det er om lag 20% av alt flytende ferskvann på jordens overflate.
Årsaken til at Bajkalsjøen er så dyp, er fordi den ligger i en aktiv kontinental rift-sone. Sonen utvides med en hastighet på cirka 2,5 cm per år, så Bajkalsjøen kan vokse seg bredere og dypere i fremtiden.
Det er mye spennende å si om denne sjøen, men her kommer noen raske fakta:
- På det dypeste er den 1679 meter
- Lengden er 640 km
- Det lever 1550 forskjellige dyrearter i sjøen
- Det er den dypeste og eldste innsjøen (men ikke den største)
- Innsjøens vannmengde er stor nok til å dekke vannforbruket til verdens befolknings i 44 år
- Innsjøen er fullstendig omgitt av fjell
- Den har 27 øyer, den største, Olkhon, er 72 km lang
- Innsjøen blir matet av så mange som 330 innløpende elver
- Innsjøen tappes kun gjennom ett enkelt utløp, Angara-elven
3 myter om å bade i Bajkalsjøen
- Vasker du ansiktet blir du 5 år yngre
- Bader du bena blir du 10 år yngre
- Bader du hele kroppen blir du en jomfru igjen
Great Lakes system Profile
The Five Great Lakes er de 5 største innsjøene i USA. Superior, Huron, Michigan, Ontario og Erie. Tilsammen står de for 20% av alt flytende ferskvann på jorden.
Til sammelikning står Bajkalsjøen i seg selv, for 20 % av alt flytende ferskvann på jorden.
Utvikling rundt Bajkalsjøen og mulige konsekvenser
Det er foreslått utvikling i området, som er dårlig mottatt av miljøaktivister. Alger har inntatt deler av kysten, men den største trusselen ser ut til å være fra mongolske kraftselskaper, som ønsker å bygge vannkraftsdammer nær Bajkalsjøen. Mongolerne vurderer også å bygge rørledninger for å transportere vann fra Selengas sideelver, for å forsyne gruvearbeiderne i Gobi-ørkenen.
Bygging av vannkraftverk og rørledninger vil kunne føre til at økosystemet blir endret, og innsjøen tørker ut. Hvis det ikke gjøres tiltak kan den forsvinne, akkurat som Aralsjøen (tidligere verdens fjerde største innsjø).
Det er vanskelig å forestille seg at verdens dypeste og største innsjø kan forsvinne på grunn av menneskelig innflytelse.
Hva kan du oppleve i Listvyanka?
Tettstedet har i overkant av 1800 innbyggere. I prinsippet finner du bare en gate som går langs innsjøen, med åsene og fjellene bak. På motsatt side av innsjøen ligger Khamar Daban-fjellene.
Vil du dyppe tærne i Bajkalsjøen er det gode muligheter langs strandpromenaden. Listvyanka er stedet hvor flest turister gjør akkurat det. Temperaturen i juli ligger på rundt 14 grader, så det er forfriskende.
Fiskemarkedet
Fiskemarkedet i Listvyanka er kjent for sine fiskeboder. Besøkende inviteres til å prøve den lokale fisken, som omul, sild eller golomyanka. Alt fra røkt til tørket, dynket i øl til stekt. Du kan også kjøpe håndverk, suvenirer og smykker, laget av bajkalmineraler og steiner.
Bajkal museum
Dette er stedet du bør dra til hvis du vil lære mer om historiske, biologiske og geologiske aspekter ved Bajkalsjøen.
Museet har ni romslige akvarier med fisk og sel. Det er mulig å mate bajkal-sel. Her kan du også se på ørsmå skapninger fra innsjøen gjennom mikroskop. Høydepunktet er mulighet til å ta et virituelt dykk til bunnen av sjøen.
Bygningen har i tillegg en park som har 400 arter av planter fra området.
Museet er ett av kun tre i verden, utelukkende tilegnet en innsjø.
Chersky Rock – Listvyankas beste utsiktspunkt
Ta skiheisen opp til toppen av Chersky Rock (728 moh). Her kan du nyte en spektakulær utsikt over Angara-elven, Bajkalsjøen og Shaman Rock.
Toppen er forøvrig et godt utgangspunkt for fotturer.
Urfolket langs Bajkal – verdens dypeste innsjø
Buryats er den største gruppen av urfolk i området, og i Sibir utgjorde de en befolkning på rundt 460 000. Tradisjonelt var religionen deres sjamanisme. Buddhistiske munker ankom for rundt 400 år siden, og buddhismen ble i 1741 anerkjent som den offisielle religionen til Buryats.
Likevel er sjamanisme og en spirituell forbindelse til jord, vind, vann og ild, vanlig for alle Buryats.
Port Baikal
Port Baikal ligger over sundet for Listvyanka, på venstre bredd av elven Angara. Man trenger således båttransport, for å komme over.
Port Baikal ble kjent på 1800-tallet, da Circum-Baikal Railway Road var under bygging. Pionerer og mennesker som ble sendt til eksil i Sibir, bidro til å bygge jernbanen. Noen av dem bosatte seg, og på den tiden hadde Port Baikal mange tog som gikk forbi stasjonen daglig. Med mer enn 2000 mennesker som bodde der, var Port Baikal et strategisk punkt i den sibirske jernbanveien.
Etter at jernbanen ble lagt om er Port Baikal hovedsakelig kjent for å være både begynnelsen og terminalen, til Circum Baikal Railway.
Hvordan reise til Bajkal?
Nærmeste by er Irkutsk. Dit reiser du enkelst med fly eller tog fra Moskva.
Fra Irkutsk til Baikalsjøen er det flere muligheter.
- Organisert dagstur med bil/buss fra Irkutsk til Listvyanka
- Leie sjåfør eller taxi fra Irkutsk til Listvyanka
- Hydrofoil fra Irkutsk til Olkhon, den største øya i Bajkalsjøen. Har du flere enn tre dager til rådighet, er dette et godt valg. En vakker øy med stepper og sandstrender.
- Ferjen går 2 ganger i uken og tar 7 timer. Pris en vei koster i underkant av NOK 600,-
- Du vil trenge taxi fra pieren og over til østsiden av øya. Pris ca. NOK 60,-
- Det er overnattingsmuligheter i alle prisklasser på øya
- Sjekk ut fergebilletter -> her
2 Comments
Annette Seier Johansen · 16. February 2020 at 16:01
Det ser da helt fantastisk ud og sikke en sø – wow. Tak for dejlige billeder og god inspiration, Laila.
/Annette
Rundt Ekvator · 16. February 2020 at 20:00
Takk skal du ha, Annette. Det var en herlig tur 🙂
Comments are closed.