Tunis er en moderne og travel hovedstad hvor arabisk, romersk og fransk kultur smeltes sammen i en herlig miks. Tunisia har hele åtte verdensarvsteder på UNESCOs liste, og flere av de finnes i Tunis.
Her får du vår topp 4 liste over ting du ikke bør gå glipp av!
1. Kartago og historien bak dette store imperiet
Oldtidsbyen og det arkeologiske området Kartago ble innskrevet som et UNESCO verdensarvsted i 1979, og er en av de største turistattraksjonene i Tunis. Kartagoriket dominerte det meste av Middelhavet i det 4. århundre f.Kr., mye på grunn av den berømte militære lederen Hannibal.
En del av det gamle Kartago kan fortsatt besøkes, til tross for at utgraving og restaurering fortsatt pågår. Noen av stedene har blitt veldig godt bevart, og dette gjør det lett å sette seg inn i hvordan det var å leve der for årtusener siden.
Et besøk i det arkeologiske området er virkelig verdt å få med seg, da det ikke bare er som et enkelt besøk men snarere en reise i tid. Det vil på den andre siden ta dager å komme gjennom alt, så her er noen forslag til hva vi mener er det viktigste å få med seg.
Antonine thermal baths
Dette området inkluderer en kirkegård og puniske ovner, et kapell, graver, mosaikker, og fremfor alt ruinene av de største romerske badene som finnes utenfor Roma. Bare første etasje, og noen av søylene står igjen, men området er stort og har mange spennende rester fra fortiden.
På området er det også en kirkegård med graver. Her var det mye historie å få med seg, men ikke alt var like hyggelig dessverre. Etter flere tiår med forskning som benektet at karthagerne ofret barna sine, har ny forskning nemlig funnet overveldende bevis på at de virkelig utførte denne praksisen.
Byrsa Hill og Carthage Byrsa Museum
Saint-Louis katedralen og Akropoliet ligger på denne høyden. Dette er en tidligere katolsk katedral som er deaktivert for tilbedelse. Siden 1993 har den vært kjent under navnet Acropolium som et kulturelt sted hvor det er møter, utstillinger og konserter. Her oppe får man også en magisk utsikt over byen.
De fleste restene av utgravninger og ruiner er lagret i museet som ligger på Byrsa Hill. Verdt å få med seg for de som er spesielt interresert i historie og detaljer.
De romerske villaene
Et besøk her gjør det enkelt å sette seg inn i hvordan det gamle romerske liv i Kartago var. Flere av villaene er godt bevart. Den rekonstruerte Villa of the Aviary er midtpunktet, med søyler, gårdsplass med mosaikkgulv og terrasse med utsikt over Tunisbukten.
Det romerske teateret
Amfiteteret er betydelig restaurert, og det er ikke klart hvor mye som er orginalt. I dag brukes det som konsertsted. Det settes jevnlig opp modernistiske stykker, og er noe man bør få med seg hvis man besøker Tunis.
La Malga-sisternene
Noen av de mest synlige instalasjonene til det arkeologiske området Kartago, og noen av de best bevarte romerske sisternene. Sisternene skulle gi vann til byen Kartago, og med sin kapasitet på mellom 50 000 og 60 000 m3 og forsynte de også Antonine-badene.
Credit: Eric Gaba – Wikimedia Commons user: Sting
Slik kommer du deg til Kartago fra Tunis
Det er 4 måter å komme seg fra Tunis til Kartago. Buss, bane, taxi eller bil.
Kartago ligger 16,5 km fra Tunis og kan nås med bil på rundt 20 minutter.
En taxi til Kartago fra Tunis koster rundt 30,- NOK.
Den mest økonomiske måten å komme seg til Kartago fra Tunis sentrum er ved å bruke Tunisia lokal transport. TMG-lettebane er veldig praktisk, med forskjellige stasjoner som betjener forskjellige områder på stedene. Pris: 4,- NOK
2. Medinaen i Tunis
Medinaen i Tunis er bygget på 700-tallet, og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1979. I den travle souken yrer det med kjøpmenn, lokalbefolkningen og turister. De små labytintlignende gatene er fulle av skatter. Det er perfekt å handle pyntegjenstander, håndlagde varer eller eksotisk krydder for å fylle opp krydderskuffen hjemme. Gullbutikker og skobutikker finner du også på rekke og rad.
Det anbefales å slå seg ned på en av kafeene med en kopp myntete, og nyte atmosfæren. Lytt etter bønneropene fra Zitouna-moskeen som er den eldste i hovedstaden Tunis, og dekker et område på 5000 kvadratmeter.
Medina betyr “by” på arabisk. Det refererer vanligvis til den historiske delen av byen hvor du finner festningsverkene og souken (markedet).
Tradisjonelle klær
Souken bugner av boder som selger tradisjonelle klær. Den røde hatten Chechia er et tradisjonelt hodeplagg som brukes i Tunisia, og regnes for å være det nasjonale hodeplagget. Det er tidkrevende å lage en Chechia. De er heklet av ull, deretter fuktet, banket, gredd, farget, støpt og bakt til de er tovet. Burgunderfargen kommer fra kochenillelus.
Tunisiske menn bærer et kostyme kalt en jebba, en lang ermeløs tunika som bæres over en skjorte; en vest som kalles en farmla, og bukser kalt saruel.
Tradisjonelle klær for kvinner varierer fra hvilke region de kommer fra, men en kjole kjent som kaftan er en av de mest populære alternativene, sammen med seremonielle kostymer med broderi, edelstener og andre edle metaller.
Hodeplagg som bæres over hele landet er også variert, med noen kvinner velger å bruke skjerf eller slør kjent som sefseri, mens chechia er et populært alternativ også for kvinner.
3. Dar – tradisjonelle gjestehus
Medinaen har mange tradisjonelle gjestehus eller dars, bygd rundt et indre gårdsrom. De er relativt anonyme fra utsiden, hvor de skjuler seg bak flotte dører. Men når man først kommer inn er de fulle av sjarme, stil og vakkert design.
Noen er overnattingsteder, på andre kan man nyte lunsjen eller en kopp mandelte på en av de mange tak-kafeene. Da får du full utsikt over medinaen. Du finner alle standarder, fra vakre totalrenoverte 5 stjernes, til mer sjarmerende og tradisjonelle gjestehus.
Få med deg Dar El Jeld, en lekker 5 stjernes dar med SPA og restaurant.
Et annet sjarmerende gjestehus er Dar Ben Gacem. Denne ligger plassert i Rue du Pasha, som er den viktigste hovedgaten i medinaen i Tunis.
Dar El Medina er også et trivelig alternativ med lavere prisnivå. Hotellet er et storbyhotell bygget i 1825.
Vi fikk bese oss på alle 3 gjestehusene, og skal definitivt overnatte i en Dar ved neste besøk i Tunis.
Vi avsluttet besøket i medinaen med en deilig lunsj på Restaurant Dar Bel Hadj. Dette er en tradisjonell tunisisk restaurant. Maten var utrolig god og restauranten er godt bevart i stil fra de siste århundrene.
4. Sidi Bou Said
Sidi Bou Said med sine hvite bygninger, blå dører, smijernsvinduer, brosteinsgater og hager som flommer over av blomster! Det er kanskje den vakreste landsbyen du aldri har hørt om.
Landsbyen ligger ved Tunisbukta, på en odde med utsikt over Middelhavet. Her finner man utendørskafeer, tunisiske spisesteder og små kunstgallerier. Sidi betyr hellig mann, og stedet ble grunnlagt av sufiene. Senere ble det en bohemlandsby, gjort berømt av Paul Klee.
Sidi Bou Said kan enkelt besøkes på dagsturer fra Tunis, da den kun ligger 18 kilometer fra hovedstaden. Sannsynligvis vil du ha lyst til å tilbringe en natt i et av de tradisjonelle gjestehusene, for å nyte den fine atmosfæren.
Slik kommer du deg fra Tunis til Sidi Bou Said
Også fra Tunis til Kartago er det flere ulike reisemåter.
Sidi Bou Said ligger ca. 20 minutter kjøring fra sentrum av Tunis.
En taxi til Sidi Bou Said fra Tunis koster rundt 35,- NOK
Den rimligste måten å komme seg til Sidi Bou Said fra Tunis sentrum er ved å bruke TMG-lettebane. Denne går fra stasjon Tunis Marine, og er veldig praktisk. Pris: 4,- NOK
Buss er også en mulighet. Denne går fra stasjon Maison Blanche, men da må man bytte på stasjon Cité El Khalile.
Reise, overnatting, mat og kultur i Tunisia
Planlegger du en tur til Tunis anbefaler vi artikkelen Det er tid for å reise til Tunisia. Her vil du finne mye nyttig informasjon om reise, opphold, mat og kultur.
Til info
Jeg besøkte disse stedene i regi av en pressetur med det tunisiske turistdepartementet. Reise og opphold ble dekket, men det er ikke lagt føringer på hva jeg skal skrive, eller hva jeg skal skrive om. Alle betraktninger er således mine egne.