Warszawa representerer en fascinerende blanding av historie, kultur og moderne utvikling. Siden sist jeg var der, for ti år siden, har Polens hovedstad og største by gjennomgått bemerkelsesverdige forandringer. Warszawa har gjort seg bemerket som et viktig økonomisk og kulturelt senter i Europa.

Warszawa

Warszawa, byen som reiste seg fra asken

Byen har en dyptgripende historie, preget av både storhet og ødeleggelse, men også av en bemerkelsesverdig gjenoppbygging. Byens skjebne er uløselig knyttet til andre verdenskrig, da Warzsawa ble nesten fullstendig rasert. Under krigen opplevde byen en av de mest intense og tragiske periodene, inkludert Warszawaoppstanden i 1944, der modige innbyggere kjempet mot nazistene i en heroisk, men til slutt forgjeves innsats for frihet.

Warszawas historie er ikke bare om ødeleggelse, men også om motstand, gjenreisning og håp. Etter krigen var nesten hele byen i ruiner, 85% av den var rett og slett borte. Men med en imponerende vilje, ble byen bygd opp igjen.

Kulturell smeltedigel med moderne puls

Kultur: Warszawa er kjent for rikt kulturliv, med museer som Polin, Nasjonalmuseet og Copernicus vitenskapssenter, samt en blomstrende kunstscene med teatre, gallerier og konserthus som Filharmonia Narodowa og Operahuset.

Økonomi og teknologi: Byen fungerer som en økonomisk motor med en stadig utviklende skyline, og er et knutepunkt for teknologi- og finansindustrien, som tiltrekker seg internasjonale selskaper.

Grønne områder: Til tross for sin urbane karakter, har Warszawa mange grønne områder som Łazienki-parken og Wilanów-palasset, som gir et fredelig pusterom i byens travle liv.

Łazienki-parken

Utdanning: Warszawa er også kjent for sine fremstående utdanningsinstitusjoner. Warszawa Universitet og Warsaw School of Economics tiltrekker seg studenter og akademikere fra hele verden.

Warszawa er en by som ser fremover mens den æres fortiden. Her finner du opplevelser og historier, hvor historisk sjarm møter moderne eleganse.

Høydepunkter i Warszawa

📍 Gamlebyen

Monumentet på Castle Square som er like ved inngangen til Warszawas gamleby viser en modell av bymurene. Monumentet er kjent som “Kanonia”.

Skalamodellen illustrerer hvordan de gamle bymurene rundt Warszawa så ut. Disse murene spilte en viktig rolle i byens forsvar og avgrensing i middelalderen.
Den gamle bydelen i Warszawa, Stare Miasto, er en perle som har blitt nøye rekonstruert etter andre verdenskrigens ødeleggelser. Området, med sine sjarmerende brosteinsgater, fargerike bygninger og historiske monumenter, gir et godt innblikk i Warszawas historie og kultur.
Stare Miasto er oppført på UNESCOs verdensarvliste og er et populært turistmål, med koselige kafeer, restauranter og håndverksbutikker.

Rynek Starego Miasto

Rynek Starego Miasta, også kjent som Gamlebytorget, er et sentralt knutepunkt.

Gamlebytorget ble grunnlagt på slutten av 1200-tallet og har siden vært sentrum for Warszawas handel og samfunnsliv.

Torget, sammen med resten av Gamlebyen, ble nesten fullstendig ødelagt under andre verdenskrig. Etter krigen ble det omhyggelig gjenoppbygd basert på gamle tegninger, malerier og fotografier. Gjenoppbyggingsarbeidet, som ble fullført på 1950-tallet, er kjent for sin autentisitet og nøyaktighet, og hele gamlebyen er nå et UNESCO verdensarvsted.

Arkitektonisk detalj

Guiden vår fortalte at bygningene i Warszawas gamleby har en spesiell arkitektonisk detalj der de øverste etasjene med tre vinduer ikke har gulv, men er laget for å gi lys for etasjene under. Dette arkitektoniske trekk er kjent som “luzek” eller “latarnia” på polsk. Her er noen flere detaljer om denne løsningen:

Formål: Disse øverste etasjene er designet uten gulv for å fungere som lyssjakter. Dette tillater naturlig lys å nå de underliggende etasjene, som gjør dem lysere og mer attraktive å bo i. Det var spesielt nyttig i de trange og tett bebygde områdene som gamlebyen ofte representerer.

Bygninger i gamlebyen var ofte smale og høye, og tilgang til naturlig lys kunne være begrenset. Denne arkitektoniske teknikken var en kreativ løsning på dagslysproblemet, og bidro til å forbedre bokvaliteten for innbyggerne.

Old Town, Warszawa

Havfruen Zyrenka

Havfruen Syrenka-statuen står midt på torget, og er et ikonisk symbol for Warszawa. Det er flere statuer av henne rundt om i byen, inkludert en ved Markiewicza-broen.

Legenden forteller at Syrenka svømte opp Wisła-elven, og ble forelsket i området der Warszawa nå ligger. Hun så potensialet i området og bestemte seg for å bosette seg der. Havfruen lovet å beskytte byen og innbyggerene, noe som resulterte i at hun ble et symbol på Warszawas mot og ånd.

Syrenka er bevæpnet med et sverd og et skjold, som symboliserer hennes rolle som beskytter av byen.

Zyrenka
Old Town, nordre inngang
Old Town, nordre inngang

📍 St. John’s Cathedral

St. John’s Cathedral i Warszawa er en historisk kirke i Gamlebyen, bygget på 1300-tallet i gotisk stil. Den ble sterkt skadet under andre verdenskrig og gjenoppbygd etterpå for å gjenspeile sin middelalderske opprinnelse.
Katedralen er viktig både religiøst og historisk, og det har vært mange nasjonale seremonier her. Den inneholder flere kunstverk og gravsteder, inkludert forfatteren Henryk Sienkiewicz sin grav. Katedralen symboliserer Warszawas motstandskraft og gjenreisningsarbeid etter krigens ødeleggelser.

📍 The Royal Castle og Presidentpalasset – En del av The Royal Route

Kongeveien (The Royal Route) i Warszawa er en historisk og majestetisk vei som går gjennom byen og forbinder mange av de viktigste landemerker.
Denne kongelige ruten strekker seg fra Det kongelige slott i Gamlebyen til Wilanów-palasset i den sørlige delen av byen. Langs veien passerer man vakre parker, historiske bygninger, museer, butikker og restauranter.
The Royal Castle, Warszawa
The Royal Castle ble bombet fullstendig under 2. verdenskrig, og er bygget opp igjen.
Presidentpalasset
Presidentpalasset

📍 Den nye promenaden ved elven Wisla

Promenaden ved elven Wisła i Warszawa er en herlig destinasjon for både turister og lokalbefolkningen. Wisła, den lengste elven i Polen, skaper en flott bakgrunn for en avslappende spasertur eller sykkeltur langs promenaden.

Langs elvebredden finner man parker, grøntområder, kafeer, barer og restauranter som tilbyr fin utsikt over elven. Det er et populært sted for piknik, fritidsaktiviteter og utendørsarrangementer i løpet av året. Promenaden gir også muligheter for vannsportaktiviteter som kajakkpadling og båtturer.

Om kvelden er området vakkert opplyst, og det er et flott sted å ta en kveldstur og nyte solnedgangen over elven.

Wisla River
Promenaden langs Wisla-elven.

Syrenka-statuen ved Markiewicza-broen

Syrenka-statuen ved Markiewicza-broen ligger nær Wisłaelven. Broen forbinder flere områder i Warszawa, og gir en flott utsikt over elven og byen.

Statuen er en populær turistattraksjon og et viktig kulturelt landemerke. Under andre verdenskrig ble statuen fjernet og skjult for å beskytte den mot ødeleggelse. Etter krigen ble den returnert til sin opprinnelige plassering.

Syrenka representerer Warszawas ånd om motstand og beskyttelse, spesielt relevant under de mange konfliktene byen har gjennomgått.

📍 Elektrownia Powisle

Elektrownia Powiśle er et populært og trendy kultur- og underholdningssenter i Warszawa. Plassert i en ombygd kraftstasjon ved elven Wisła, har Elektrownia Powiśle blitt et pulserende knutepunkt for kunst, kultur, mat og sosiale arrangementer.

Senteret har et variert utvalg av restauranter, kafeer, barer, butikker og kunstgallerier.

Elektrownia Powisle, Warszawa

Elektrownia Powisle, Warszawa

Elektrownia Powisle, Warszawa

📍Koneser Praga Centre

Koneser Praga Centre er et dynamisk og innovativt forretnings- og kultursenter som har gitt nytt liv til en tidligere industrieiendom i Praga-distriktet i Warszawa. Området har gjennomgått en imponerende forvandling, og har blitt et av byens mest spennende steder.

Elektrownia Powisle

Koneser Praga Centre kombinerer moderne arkitektur med historiske industrielle elementer, og har et mangfold av virksomheter, inkludert kontorer, restauranter, butikker, kunstgallerier og underholdningssteder. Senteret har også et sterkt fokus på kultur og arrangerer regelmessig konserter, kunstutstillinger og kulturelle arrangementer.

📍 Polish Vodka Museum og vodkasmaking

Polish Vodka Museum i Warszawa er dedikert til den polske vodkakulturen. Dette interaktive museumet gir en god mulighet til å lære om historien, produksjonsprosessen, og kulturen rundt polsk vodka.

Man kan utforske de ulike utstillingene, som viser historien bak polsk vodka, fra tradisjonelle produksjonsmetoder til moderne innovasjoner. Det er også mulighet til å lære om forskjellige typer vodka, og utforske de unike smakene.

📍 Chopin konsert i Roayal Łazienki Park

Chopin-konsertene i Royal Łazienki Park er en hyllest til den polske komponisten Frédéric Chopin, og en av Warszawas mest ikoniske kulturarrangementer. Disse gratis utendørskonsertene finner sted ved Chopin-monumentet i Łazienki-parken, hvor publikum samles for å høre på vakker musikk i en naturskjønn atmosfære.

Under konsertene kan man høre dyktige pianister fremføre Chopins mest kjente komposisjoner på et flygel i friluft. Man har muligheten til å sitte på gresset eller på benker mens man nyter den stemningsfulle musikken, og parkens vakre omgivelser.

Konsertene spilles søndager kl. 12 og kl. 16  i perioden mai til september. Det anbefales virkelig å få med seg en konsert!

Chopin, warszawa

Chopin konsert, Warszawa

Mat i Warszava

Warszawas restauranter byr på både tradisjonell polsk mat og internasjonale kjøkken – her tilfredsstilles enhver gane. Det som overrasket mest var hvor moderne og trendy mange av restaurantene er.

Her kommer noen tips både til lokal og internasjonal mat.

Pyzy, Flaki Gorące

Pyzy, Flaki Gorące” er en super restaurant for de som ønsker å utforske polske kulinariske tradisjoner. Med sine signaturretter som pyzy og flaki, samt en rekke andre tradisjonelle retter, tilbyr restauranten en autentisk opplevelse som både lokalbefolkningen og turister nyter.

Den koselige atmosfæren og vennlige servicen gjør det til et ideelt sted for å smake på ekte polsk mat.

Pyzy, Flaki Gorące har restauranter to steder i Warszawa. Denne her ved gamlebyen, og en på Nocny Market som er et populær nattmarked i Warszawa, hvor Pyzy, Flaki Gorące har en stand.

Guiden vår Kuba Wesolowski viser vei.

Kieliszki na Proznej

Kieliszki na Próżnej tilbyr en førsteklasses spiseopplevelse i Warszawa, med fokus på moderne polsk mat, og et imponerende utvalg av viner.

Atmosfæren, kombinert med høy service og oppmerksomhet på detaljer, gjør det til et godt valg for både lokalbefolkningen og turister som ønsker å nyte god mat og vin i en elegant setting.

ĆMA by Mateusz Gessler

ĆMA by Mateusz Gessler er et flott valg hvis man ønsker å oppleve den moderne versjonen av polsk mat, tilberedt med høy kvalitet og kreativitet. Restauranten tilbyr en innbydende atmosfære, og Mateusz Gesslers engasjement for kulinarisk innovasjon gjør måltidet til en minneverdig opplevelse.

ĆMA har en moderne og stilig innredning, med et interiør som kombinerer eleganse og komfort. Mange av Gesslers restauranter har et åpent kjøkkenkonsept, hvor gjestene kan observere kokkene når de tilbereder maten.

Transport i Warszawa

Warszawa har et godt utbygd offentlig transportsystem som inkluderer trikker, busser og metro. Billetter kan kjøpes på billettautomater eller via mobilapp.

Warszawas metro har to linjer som dekker store deler av byen, og er en rask og praktisk måte å komme seg rundt på.

Mange av Warszawas turistattraksjoner ligger i gangavstand fra hverandre i sentrum, noe som gjør det enkelt å utforske byen til fots.

Du finner alle høydepunkter som er beskrevet på google maps.

Tips! Det er ikke lett å kapre en taxi gatelangs i Warszawa. Vi anbefaler derfor å laste ned 
taxi-appene Uber eller Bolt.

Overnatting i Warszava

På budsjett kan du få en grei overnatting til 5-600 kroner natten. Er du ute etter mer luksus må du regne med opp mot 3000-4000,- NOK per natt.

Vi bodde på elegante Hotel Bristol, som ligger sentralt til i kort gangavstand til gamlebyen. Du kan lese mer om hotellet i linken.

Til info

Jeg var invitert på pressetur med Warszawas turistkontor @go2warsaw, hvor reise og opphold var dekket. Du kan likevel være trygg på at alle uttalelser i denne artikkelen er mine egne betraktninger og meninger.

Her finner du flere reisetips

Categories: Warszawa

Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.