Østmarka, nylig utnevnt til nasjonalpark, har mye å tilby for både korte og lange turer. Kjennetegnet av et nettverk av vakre stier egnet for fotturer, sykling, og skigåing om vinteren, byr Østmarka på varierte muligheter for å nyte naturen.

Østbyputten

Østbyputten en liten innsjø i et naturskjønt skogsområdet nær Oslo. Turen opp til Østbyputten er en kort rute som passer for fotturer, sykling og barnevogn.  Innsjøen gir et fredelig rekrassjonssted, med muligheter for bading, fiske og piknik avhengig av sesongen. 

Vannet markerer også grensen mellom gårdene Østby og Steinsrud, og har fått navn etter Østby. Det ble oppdemt med en demning i den nordvestlige enden i 1936. Denne fungerte som drikkevannskilde for deler av Lørenskog og Skedsmo frem til 1950-årene.

Østbyputten

Fakta om turen

Østbyputten ligger 238 meter over havet og er et oppdemt vann vest for den sørlige enden av Åmotdammen i Lørenskog. Vi startet turen på Østbytunet, men det er flere ruter som går opp til Østbyputten, for eksempel fra Skihytta i Hovelsrudveien på Kurland. 

  • Rute 1
    – Østbytunet P-plass
    – Følg veien frem til grusveien som er skiltet opp mot Østbyputten

  • Ankomst
    – Bil til Østbytunet, eller
    – Buss 110 til stopp Østbytunet

  • Lengde
    – Ca. 1,9 km en vei

  • Vanskelighetsgrad
    – Enkel
    kart Østbyputten
    Klikk på kartet for å få det opp i UT.no

    Visste du at Oskarsgate er en bratt sti som går gjennom fjellet ved den nordøstre delen av Østbyputten? Denne stien er oppkalt etter Oskar Hansen (1876–1952) fra gården Østby. Da Østbyputten ble oppdemt i 1936, ble en viktig sti, brukt av Oskar Hansens buskap for å komme ned til bygda, oversvømt. Hansen tok Skedsmo kommune til retten og vant saken. Som et resultat måtte kommunen betale for byggingen av en ny sti.
    Kilde:  https://lokalhistoriewiki.no/

    Østbyputten

    Tips! Hvis du vil ha en lengere tur kan du gå over demningen, og følge stien opp på Nordlistykket. Oppe på toppen finnes en fin plass for å innta lunsjen.
    ➡ Les om denne turen her:
    Tur til Østbyputten og Nordlistykket

    Her finner du andre turtips i Østmarka


    Rundt Ekvator

    Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

    This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.