Det tunisiske kjøkken overrasket stort, og har en blanding av smaker som representerer både Middelhavet og Nord-Afrika. En av mine favoritter etter oppholdet i Tunisia er Harissa.
Den tykke krydrede pastaen er laget av chili og hvitløk, og er grunnlaget for mange tunisiske retter. Du kan bruke den til grillet kjøtt og fisk, eller som suppelement til sauser og supper. Det gir en ekstra piff.
Denne oppskriften er basert på krydderblanding, mens det mest vanlige nok er å bruke fersk eller tørket chili for å lage pastaen fra bunnen av. Fordelen med å bruke krydderblanding er at det går mye raskere.
Du kan lage Harissa i forskjellig konsistenser. Jeg har funnet ut at forholdene 2:1:1 er den tykkelsen jeg liker best, og som minner mest om Harissa laget fra bunnen. Men her kan man eksprimentere seg fram med størrelseforhold tilpasset hva man liker, og hva du skal bruke den til.
Ingredienser
- 2 deler krydderblanding
- 1 del olivenolje
- 1 del vann
Slik går du frem
For å få best resultat, bruk kokende vann og varm oljen i mikroen.
Spe ut krydderblandingen litt etter litt med væsken, inntil du får en konsistens du er fornøyd med. Blir den for tynn, ta i mer krydderblanding.
Ved å oppbevare pastaen i kjøleskap er den holdbar i ca. 2 uker.
Oppskrift på Harissa krydderblanding
Ferdig Harissa krydderblanding kan bestilles på nett eller kjøpes i innvandrerbutikker, men hvis du vil lage krydderet selv er det fullt mulig.
Du trenger dette:
- 1/2 kopp hakket tørket chili
- Røkt paprika pulver- 1,5 ss
- Paprika pulver – 0,5 ss
- Spisskummen frø – 2 ss
- Korianderfrø – 2 ss
- Havsalt – 1 ss
- Hvitløkspulver – 1 ss
- Karvefrø – 1 ss
Slik går du frem for å lage eget krydder
- Rist spisskummen, koriander og karvefrø i en tørr panne på lav til middels varme. Rist kun til de dufter.
- Fjern frøene fra pannen og kvern dem til et pulver med en morter.
- Ta de knuste frøene i en bolle, og tilsett resten av ingrediensene. Bland godt og oppbevar krydderet i en lufttett beholder.
Les mer om Tunisia som reisemål
Tips til bruk av Harissa
Harissa er enkelt og godt å servere som forrett. Ta Harissa, tunfisk, oliven og godt brød til.
Et annet tips er rundtstykke med tunfisksalat. Del rundstykke, men ikke skjær helt igjennom. Smør på med Harissa. Bland sammen finhakket tomat, agurk, rødløk og tunfisk. Ta gjerne i litt olivenolje og 1 ts. sitronsaft. Dytt blandingen inn i rundstykket.
Andre artikler som kan inspirere:
- Momos – oppskrift på dumplings fra Nepal
- Kremet kinakål med pølser
- Foccacia – oppskrift på lettlaget brød
- Syltet rødløk – enkel og rask oppskrift
- Chakchouka – tunisisk egg i tomatsaus
- Samosa; Indisk hjemmelaget snacs eller forrett
Hvis du vil ha oppskriften til senere kan du pinne den på Pinterest.
Likte du oppskriften på Harissa? Del den gjerne ved hjelp av knappene under 🙂