Vil du ha ekte sørlandsidyll er Risør et godt utgangspunkt. Med sin hvite trehusbebyggelse og maritime sjarme ligger byen vakkert til ved havet.

Risør sentrum

Risør ligger i Agder fylke og har drøye 4600  innbyggere. Byen er mest kjent som sommerdestinasjon, og i sommerhalvåret mangedobles innbyggertallet av hyttegjester, fritidsbåter og campingturister.

Svane, Risør sentrum

Risør betegnes som starten på Sørlandet. Den hvite trehusbebyggelsen byr på smale blomsterkledde smug, og koselig små hus. Byen har et fint akvarium, flere badestrender inne i byen, og mange koselige øyer hvor du kan nyte badelivet.

Utsikt fra branntårnet, Risør sentrum

Selv om Risør for mange er en sommerdestinasjon har kommunen mye å by på året rundt. Det er fint å gå tur på de mange øyene. I tillegg er det gode muligheter for turer i skog og mark. Vegårshei som grenser til Risør og Gjerstad, byr på skimuligheter i vinterhalvåret.

Byen ligger ut mot Skagerak men har i tillegg 3 store fjorder man kan holde til i. Er du ute i båt og det er mye vind, kan fjordene være å foretrekke.

Risør var fra gammelt av en av landets største seilskutebyer. Navnet Risør kommer fra øya Risøya, en øy rett utenfor byen, som er bevokst med kratt (ris).

Risør – byen

Etter bybrannen i 1861 hvor 248 bygninger ble totalskadet, oppsto byen i ny hvit drakt. Det var ingen tvang å male husene hvite, men det gav et inntykk av velstand. De fleste valgte derfor dette. Hovedgaten Krags gate er oppkalt etter mannen som avsluttet oppbyggingsarbeidet, Løytnant Krag.

Risør sentrum

Risør er ellers kjent for sitt yrende kunst- og kulturliv. I juli hvert år arrangeres Villvinmarkedet på torget.

Av andre aktiviteter er det verdt å få med seg Trebåtfestivalen. Dette er en festival med klassike trebåter, som arrangeres i begynnelsen av august hver år.

I byen finnes ingen butikksentre, men i steden koselige butikker og spisesteder langs gatene.

Branntårnet

Etter flere storbranner ble Branntårnet oppført i 1880-årene. Fra øverste etasje ble hele byen overvåket. Tårnet var bemannet frem til 1968. I dag fungerer branntårnet som galleri, og har utstillinger av både fotografer og kunstnere.

Branntårnet ble oppført i 1880-årene

Skjærgården – andre aktiviteter i Risør

På 1930-tallet ble holmer og skjær utenfor byen kjøpt opp og skjenket kommunen. Betingelsen var at skjærgården for all fremtid skulle være tilgjengelig for allmennheten.

Avslappende dager i Risør sin skjærgård

I Risør med egen båt

Har du egen båt kan du finne mange flotte plasser å legge til for bading og rekreasjon. Breibukt, Perleporten og Pjolterbukta (Risør seilforening) er alle populære ankringsplasser.

Risør, den hvite byen
Innkjøringen til Perleporten

For de uten båt

Ferja M/S Øysang kjører daglig mellom Øysang og Risør. I juli kan du be om å bli sluppet av og hentet på badestedet “Lille Danmark”, som ligger på Risøya. Her er det sandstrand, gressplen og toalett.

Risør skjærgård

Sentrumsnære Kastellet, ytterst på Tangen er også et godt alternativ. Her er det en liten badebrygge med stige.

Kastellet, Risør sentrum
Kastellet

Du finner også en ny liten sandstrand ute på Holmen (rett over torget), og Sagjordet badeplass i Sørfjorden ved Krana. Beregn ca. 15 minutters gange fra sentrum til Sagjordet.

Stangholmen fyr

Stangholmen fyr ligger på en øy rett utenfor bykjernen. I sommerhalvåret kan du komme deg dit med båten Agnes, som går i skytteltrafikk fra sentrum (Hukken/Rundkjøringen) hver hele og halve time. Pris kr. 50,- hver vei.

Fyret ble tent første gang 27. oktober 1855. Frem til fyret ble lagt ned i 1959 hadde totalt 8 fyrvokterfamilier voktet Stangholmen, i kortere eller lengere perioder.

Dagens Fyrvert Dag Eikeland har ønsket velkommen i de senere år.

Stangholmen fyr, Risør

Stangholmen fyr

På Stangholmen er det kro, restaurant og mange konserter i sommerhalvåret. I tillegg er det fint å sole seg, bade og fiske, eller bare slappe av.

Det også en gjestehavn du kan benytte, dersom du kommer med egen båt.

I 2022 er det sesongstart 22. juli. Sesongslutt er 13. august.

Jettegrytene på Sild

Jettegrytene er et yndet turistmål året rundt. Du finner de på Sildodden på Fielandet, sør for Risør. Beregn ca. 25 minutter med bil fra sentrum til parkeringsplassen, deretter 20 minutters gange til jettegryta. 

Jettegrytene på Sild

->Les mer om jettegrytene her

I tillegg til å få seg et bad er svabergene rundt gryta godt egnet for å slappe av, ha picknik  eller gå turer.

Jettegrytene på Sild

Mange av jettegrytene i Norge ble dannet ved avslutning av siste istid.

Det finnes også en liten havn, for de som  kommer sjøveien. Vær obs på at det er ikke mulig å legge til rett nedenfor gryta. Følg Sildodden innover mot land ca. 200 meter, til en smal avstikker går inn til styrbord. Her kan man trygt legge til. I 10 knops hastighet må du beregne ca. 20 minutter fra Stangholmen Fyr.

Klikk på kartet for å komme til google

Risør har mange perler å by på. En av de jeveste vil jeg si er jettegryta på Sild.

Overnatting i Risør

Hvis du ikke har egen båt du kan overnatte på campingplasser, hytter, pensjonater og hoteller, i forskjellige prisklasser.

Risør hotell

Link til Risør hotell: Klikk her

Andre blogginnlegg fra Risør og området rundt

Om Risør

Risør er en idyllisk perle hvor du kan nyte avslappende dager. I sentrumsområdet finner du mange gode spisesteder og restauranter. Kommer du sjøveien er det en fin gjestehavn i sentrum.

Risør er også et godt utgangspunkt for turer til Kragerø, Lyngør, Gjerstad og Arendal.

Finn flere aktiviteter i Risør her:

  • Risør undervannsklubb – Risør har flere fine steder hvor det er fint å dykke. Risør Undervannsklubb tilbyr luftfylling av flasker.
  • Risørflekken – Over byen ligger Risørflekken, som er en hvitkalket fjellknaus 45 m over havna og kan sees 12 nautiske mil (22 km) til havs. Risørflekken brukes fortsatt som sjømerke og kalkes jevnlig.
  • Risør Akvarium – Sørlandets eneste saltvannsakvarium ligger på Dampskipsbrygga og har over 500 fisk og havdyr å vise frem. 
  • Camp Skarvann (aktivitetscamp for store og små)
Sauene holder vegetasjonen nede ute på øyene i Risør

På selsafari i Risør
Sørlandsidyll

Kart over Risør

Klikk på kartet

Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

2 Comments

Renates Reiser · 9. September 2020 at 12:49

Flott innlegg med mye inspirasjon til Risør og nærliggende områder! Det er virkelig en drøm av en sørlandsby. Husker hvor fascinert jeg var av alle de flotte hagene og blomsterne som prydet vegger og bed langs de smale gatene. Idyllisk. 😀

Rundt Ekvator · 11. September 2020 at 04:47

Det er helt klart en idyllisk perle 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.