Med mindre du planlegger å klatre Mt. Everest kan en flytur være den beste måten å se verdens høyeste fjell.
Fly over er eller rundt Mount Everest er vel kanskje ikke helt riktig. Det ville bety å gå inn i luftrommet til Kina, noe som ikke er tillatt. Flyet gjør en figur-8 ca 25 km sør for massivet og er i Nepal hele tiden.
Det er en tidlig start da sikten ofte er best i de tidlige morgentimer. Vårt fly er forsinket på grunn av værforholdene og lenge er det usikkert om det i det hele tatt vil bli noen tur. Vi blir sittende i avgangsloungen en god stund. Etter en times tid kommer heldigvis “boarding” opp på tavlen, og vi følger strømmen av mennesker ut til bussen som skal frakte oss til flyet.
Ombordstigning
Vi går ombord i vårt Yeti-fly og blir ønsket velkommen med et “namaste” av den glamorøse flyvertinnen. Alle passasjerer får vindusplass og vi har fått setene helt bakerst i flyet. Mens vi venter på avgangen får vi litt informasjon om turen samt utdelt oversiktskart over fjellene vi skal se.
Vi letter og de snødekte toppene kommer raskt tilsyne. Underveis gir piloten informasjon om hvilke fjell vi ser og hvor høye de er. Kabinpersonalet går rundt og hjelper oss med å finne fjellene på oversiktskartet. Selv om været og sikten kunne vært bedre så åpenbarer det seg topper så langt øyet kan se.
Himalaya-fjellkjeden er utrolige 2400 km fra øst til vest og er mellom 150 km og 400 km bred. Den strekker seg fra Pakistan i nordvest mot Nepal og Bhutan i sørøst.
Utsikt over Mt. Everest
Vi passerer topper som Gauri Shankar, Melungtse, Langtang og mange andre før piloten kunngjør at vi nærmerer oss Mount Everest, den høyeste toppen på planeten. Vi får komme inn i cockpiten en etter en, for å få en sjanse til å se og fotgrafere Mt. Everest fra best mulig hold. Den massive toppen som stiger 8.848 m opp, ser majestetisk ut, selv om vi er lenger unna enn vi hadde forventet.
Flyvertinnen server så champagne til alle og på hjemturen identifiserer piloten andre høye topper som Makalu (8.485m) og Kanchenjunga (8.586m), det tredje høyeste fjellet i verden. Deretter en antydning mot Tibet ‘s store platå i horisonten, men sikten var for dårlig.
Så er det på tide å vende om for å fly over lavere topper, tilbake til Kathmandu.
Vi mottok sertifikater som bevis på at vi har flydd over fjellkjeden og vel nede blir det foto-shoot. Nå har vi vært så nær det høyeste stedet på jorden som vi kan komme, uten faktisk å klatre.
Det sies at hvis du ikke har sett Everest, så har du ikke vært i Nepal. Selv om været kunne vært bedre under vår tur, var det et fint opplegg og vi så de viktigste høye toppene.
Den første flyturen over Mount Everest ble gjort i 1933 av Major Latham Valentine Stewart Blacker, en tidligere pilot og krigshelt.
Vi besøkte Nepal i juli 2018.
Fakta – flytur over Mt. Everest
Vi fløy med Yeti Air men det er mange aktører som tilbyr lignende turer.
Fra hvor: Kathmandu
Flyselskap: Yeti Airlines
Fly: Jetstream-41
Avgangstid: kl. 6:45
Flytid: Omtrent 60 minutter
Pris: Ca. 180 dollar
Beste tidspunkt: oktober – mai
Her finner du andre artikler fra Nepal
12 Comments
OnTrip.dk · 9. December 2018 at 17:36
WOW sikke en unik oplevelse, det må have været noget helt særligt. Det vidste jeg slet ikke at man kunne så rigtig god information. Tak for “flyveturen og sikke nogle dejlige billeder.
/Annette
Rundt Ekvator · 10. December 2018 at 05:12
Takk skal du ha, Annette. Det var er morsom opplevelse, selv om været kunne vært ennå bedre 🙂
Desirée travels · 10. December 2018 at 15:47
Wow, visste ikke at denne flyturen engang var noe en kan gjøre – så spennende! Synd dere hadde dårlig sikt på turen, det er jo ikke noe en gjør (eller har mulighet til) hver dag, men synes du fikk fine bilder tross alt. Og så kult at dere fikk komme inn i cockpiten. 😀
Rundt Ekvator · 10. December 2018 at 19:04
Ja, det var et artig lite innslag. Det blir nok lenge til neste gang, ja. Om noen gang 🙂 Så er glad vi i hvertfall så en del 🙂
Tina Reiser · 13. December 2018 at 17:23
For en spennende opplevelse! Skal jeg få sett Mount Everest noen gang blir det nok på denne måten 🙂
Rundt Ekvator · 15. December 2018 at 09:53
Ja,det var artig. Det er nok den enkleste måten å se Everest på 🙂
Jørn - Bilivoka · 15. December 2018 at 11:58
Så spennende å se Everest fra samme høyde. Det ser virkelig spesielt ut over skyene. Har selv stått 7,3 km fra toppen av Everest (i luftlinje) og det er et veldig spesielt syn!
Rundt Ekvator · 16. December 2018 at 08:03
Ja, dere har vært tett på, gratulerer så mye med en spektakulær opplevelse 🙂 🙂 Det var fint å fly også, selv om basecamp nok var hakket råere 🙂 Morsomt å se alle disse toppene 🙂
Bente Hoffmann * Bentes rejser · 18. December 2018 at 17:24
Det er da et rigtig godt alternativ til at bestige Everest – hvilket nok ikke er en mulighed for mange af os 😉 Fine fotos trods vejret!
Rundt Ekvator · 20. December 2018 at 06:55
Ja, det er nok det nærmeste jeg kommer i vertfall 🙂 Artig opplevelse selv om været kunne vært bedre 🙂
Renates Reiser · 30. December 2018 at 21:27
Så tøft! Jeg gjorde samme flytur i 2012, men vi fikk ikke noe kart over fjelltoppene vi fløy forbi, så det var i grunn bare Mount Everest jeg visste hva var. :p, Dessuten var det litt skuffende at vinduene på flyet var såpass vanskelige å se gjennom at bildene ble ganske dårlige til tross for bra sikt. Men men, man får ikke alltid i pose og sekk. Det var uansett svært gøy å se verdens høyeste fjell fra “oven” (fra siden). 😀
Rundt Ekvator · 31. December 2018 at 07:02
Flyvinduene er små så det er ikke alltid så lett å få bra bilder. Heldigvis fikk vi komme frem i cockpiten. Det hadde vært ideelt hvis det hadde vært mindre skyer, men sånn er det. Uansett artig å ha sett toppen 🙂