På toppen av Hammersberget, rett ved Lørenskog kirke finner du Olavskilden. Kilden som er et av bygdas kulturminner skal aldri ha gått tom, selv ikke under langvarig tørke.

Olavskilden, Lørenskog

I følge gamle sagn skal kilden ha blitt til da guden Tor kastet hammeren sin “Mjølner” i sinne mot kirken, for å knuse den. Tor ville ikke ha noe til at det ble bygget en kirke på den gamle hovplassen, Torshov. Heldigvis var kraften til Olav den hellige sterkere og han ledet hammeren til å treffet Hammerberget i stedet. Hammeren laget en sprekk i berget hvor det sprang fram en kilde, som fikk navnet Olavskilden. 

Olavskilden, Lørenskog

Kilden er 8 meter lang og 3 meter bred. Den har aldri gått tom, selv ved langvarig tørke. I dag er det satt opp et smijernsgjerde rundt kilden og du finner krakker å sitte på, som gir vakker utsikt over Skårer og Sørli.

Olavskilden

Opp gjennom tidene har mennesker kommet fra fjern og nær for å drikke av den helse- og lykkebringende kilden, kaste mynter i den eller ta med seg litt hellig vann. Pilgrimer på vei til Nidaros la gjerne veien om Olavskilden. Norrøn mytologi forteller at hvis Olav den Hellige vasket seg i en kilde ble syke dyr friske, om de drakk av vannet. 

Utsikt fra Hammerberget

Fin utsikt fra Olavskilden mot Sørli og Skårer

Olavskilden på Hammersberget er ikke den eneste. Rundt om i landet finnes det mange Olavskilder, som har vært gjenstand for valfart.



  
Lørenskog Kirke ligger på historisk grunn og er bygdas eldste bygg, oppført i år 1150-1250. Kirken har vært samlingssted for bygdas folk i over 800 år. 
Lørenskog kirke.
 
Olavskilden og Lørenskog kirke er begge en av de 16 kulturminnene i Lørenskog. 

Hvordan finne frem til Olavskilden?

Olavskilden ligger på Hammersberget, rett ved Lørenskog Kirke. Det er godt skiltet ved parkeringen ved Lørenskog kirke. Du kan enten parkere ved kirken eller ved Sørlihavna. Hvis du velger Sørlihavna vil du gå over gamle Hammer bro, som er nok et kulturminne.


 

Her kan du lese mer om kulturminner i Lørenskog

Sjekk ut våre andre turer i Østmarka

Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

7 Comments

pensjonistgunna · 27. January 2019 at 11:09

Takk for historieleksjon på søndagsformiddagen. Veldig interessant 🙂 Pilegrimsleden til Nidaros går forbi her også. Hunden og jeg går tur nede ved Mjøsa på den hver dag. Deler av den, da 😉 Ha en fin søndag!

Rundt Ekvator · 27. January 2019 at 11:36

ja, det var mye spennende som hendte på den tiden 🙂 God søndag til deg også 🙂

OnTrip.dk · 28. January 2019 at 11:52

Sikke en spændende historie, Laila. Tak for den 🙂

/Annette

Rundt Ekvator · 29. January 2019 at 21:35

Takk for besøket, Annette. Det er et fint sted å besøke 🙂

Bente Hoffmann * Bentes rejser · 4. February 2019 at 13:38

Tak for inspiration, synes godt om de der steder, der har gode historier fra den norrøne mytologi. Jeg skal sikkert med bil til Oslo til sommer, så kunne godt finde på at lægge vejen forbi Lørenskog.

World by Tina · 20. February 2019 at 15:38

Bäst att skriva upp på listan över saker att utforska i min nya hemstad, om en månad blir jag oslo-bo! Ska bli så kul! Tack för tips!

Rundt Ekvator · 21. February 2019 at 06:22

Takk for titten og velkommen til Oslo og Norge 🙂 Det er mange fine turområder og severdigheter 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.