Øygruppen Svalbard ligger mellom 74 grader og 81 grader nordlig bredde, og den største øya er Longyearbyen. Øyene ble først tatt i bruk som hvalfangsbase på 1600-tallet. De ble deretter forlatt inntil det ble startet opp med gruvedrift på begynnelsen av 1900-tallet.
Dette var vår andre tur til Svalbard og formålet med turen var blant annet å løpe en distanse i Spitsbergen maraton. Etter en grei flyturen landet vi i Longyearbyen og tok flybussen de 2-3 kilometerne inn til byen og Radisson blue Polar hotel, hvor vi skulle bo.
Guidet taxitur på Svalbard
Vi fikk innlosjert oss og tok deretter en guidet tur med Svalbardtaxien. Turen gikk inn over Adventdalen og opp til fjellplatået hvor EISCAT Svalbard Radar ligger. Utsikten er svært bra fra dette punktet. Store Norske Spitsbergen kullkompani har kun tre gruver i drift i dag. Gruve 7 som er en av dem, ligger innerst i Adventdalen. På vei innover dalen passeres Operafjellet hvor et russisk passasjerfly styrtet i 1996 og alle de 143 om bord, mistet livet.
“Fare for isbjørn” skiltet er særegent med Svalbard. I Svalbard-området finnes ca. 3000 dyr. Størrelsen på en voksen bjørn varierer mellom 200 og 800 kg. På Svalbard kan du møte bjørn hele året. Vi har sett isbjørn 2 ganger på Svalbard, men ikke på denne turen.
Det ligger hundegårder utover Adventdalen. Sommerstid kan man kjøre hundeslede på hjul og vinterstid på slede.
Longyearbyen
Longyearbyen har en hovedgate. Her finner man Svalbardbutikken, apotek, bank, sportsbutikker, noen klesbutikker, skinn-butikker, barer, restauranter og souvernir-butikker. Byen har også et eget senter som heter “Lompen-senteret”. Man kan handle med hjem blant annet souvernier, sportsutstyr, klær, skinn- og ullvarer.
Svalbard er tax free-sone. Det vil si at alt du handler er avgiftsfritt. De fleste butikker holder opp fra 10-18 på hverdager og fra 10-15 på lørdager. Dette gjelder også for Nordpolet. Svalbardbutikken har i tillegg oppe fra 15-18 på søndager.
Hovedgata.
Gruve 2b ligger øverst i byen.
Byen sett fra oversiden.
Spitsbergen marathon – Svalbard
I juni hvert år arrangerers det maraton i Longyearbyen. Det tilbys både hel- og halv maraton i tillegg til Spitsbergenmila. Svalbard byr på en naturskjønn løype du neppe vil glemme. Temperaturen i juni varierer mellom 0 og 10 grader, og vi opplevde både sol og snø. På kvelden er det premieutdeling og bankett.
Halvmaratonløperne klare for start
Barentsburg
Barentsburg er et russisk gruvesamfunn som ligger ca. 4 timers båttur fra Longyearbyen. Byen har i overkant av 400 innbyggere, hovedsaklig russere og ukrainere. Her finnes sykehus, grunnskole, forskningspark, forsamlingslokale, idrettshall og svømmehall. Det er også et hotell her. Barentsburg er for det meste selvforsynt meg grønnsaker og har også et eget fjøs. Bespisningen er felles i matsalen for alle innbyggerne. De fleste bygninger og infrastrukturen eies av et trust.
Grumant
Forlatt russisk gruvebosetting vest for Longyearbyen. Kullgruvene var i drift til 1962. Da ble Grumant brått fraflyttet og det ligger blant annet mye søppel igjen overalt.
ATV-safari
Det finnes ca. 45 km vei på Svalbard. En fin måte å se øya på er å kjøre ATV. Det måtte prøves, og vi fikk en fin totimers tur hvor det midtveis ble te og kjeks i den vakre naturen.
Fossiljakt
Siste dagen ble det fossiljakt på Longyearbreen. Vi ble frakten i bil innerst i Longyearbyen, deretter gikk vi videre til fots opp på breen.
Gjesteboken på Longyearbreen må det skrives i.
Fantastisk utsikt fra Longyearbreen og utover byen.
Oppsummert
Svalbard er et sted man absolutt bør oppleve. Foruten aktivitene som er beskrevet ovenfor finnes det et museum som er verd et besøk, det er flere båturer ut til breene man kan få med seg, ishavsgrilling og nattseilas kan oppleves, og det går tur ut til Pyramiden. Øverst i byen finnes et hyggelig galleri. Det er vanskelig å gjøre noe på egen hånd pga isbjørnfaren. Sånn sett blir det fort kostbart å reise til Svalbard. Vi anbefaler å planlegge og bestille aktivitetene på forhånd.
Både SAS og Norwegian flyr til Svalbard.
Den mektige Nordenskiöldbreen ligger rett i nærheten av den nedlagte russiske gruvesamfunnet Pyramiden. Dette kan du lese mer om her:
På grunn av isbjørnfaren er det ikke så mye man kan gjøre på Svalbard på egenhånd. Men det finnes mange firmaer som tilbyr både gruppeturer og for individuelle. Du kan også melde deg på en tur med organisert turgruppe. Med GetYourGuide her kan du bestille og betale på forhånd (reklame).
Andre reisemål som kanskje kan inspirere
- Mary-Ann´s Polarrigg – et hotell med sjel
- Pingvinkolonien på Boulders Beach
- Lima – utforsk hovedstaden i Peru på 24 timer
- Soho hotel i London
Lagre
6 Comments
Iselin Renée · 10. November 2017 at 19:19
Dit har jeg lyst til å reise en dag 🙂
Rundt Ekvator · 11. November 2017 at 07:35
Svalbard er absolutt et fantastisk sted å besøke 🙂
Solvor Nye Tellefsen · 12. November 2017 at 11:17
Besøkte Svalbard i 2014. En fantastisk tur. Var med på tur til Pyramiden, fossiljakt og tur med Svalbardtaxi. Reiser gjerne tilbake igjen ??
Rundt Ekvator · 12. November 2017 at 22:26
Ja, Svalbard er magisk. Har vært der 3 ganger men kun på sommeren. Målet nå er en vintertur 🙂
GlobetrotterElisa · 19. November 2017 at 05:36
I April blir det endelig min tur til å dra til Svalbard! Gjett om jeg gleder meg. Alle som har vært der, snakker så varmt om det. Skulle gjerne sett nordlyset, men det får bli en annen tur 🙂
Rundt Ekvator · 19. November 2017 at 14:53
Det er absolutt noe å glede seg til 🙂 Jeg har heller ikke sett nordlys ennå. Godt å ha noe til gode 🙂