Manaus er selve hjertet i Amazonas, og byen ligger ved elven Rio Negro. Vi befinner oss midt i regnskogen, og tilgang til byen er først og fremst med båt eller fly. Denne isolasjonen har bidratt til å bevare det naturlige miljøet, og kulturen i byen.

Amazonas cruise

Åpen båt, sove i hengekøyer på dekk og spise alle måltider utendørs. I tillegg venter små turer i lettbåten, for å se Amazonas spennende natur.

Amazonas

Langs elven Rio Negro som er en bielv til Amazonas elva, venter spennende bebyggelse og stor båttrafikk. Det er heller ikke uvanlig at bensinstasjonene ligger ute i elven.

Rio Negro

The meeting of waters

Første stopp på turen er der elvene Amazonas og Rio Negro møtes. Elvene renner ved siden av hverandre i over seks kilometer, og grunnen til at de ikke blandes er en miks mellom temperatur, hastighet og mengde oppløste sedimenter i vannet i de to elvene.

the meeting of waters, Amazonas og Rio Negro

Under regntiden og på sitt høyeste kan Amazonas stige opptil 16-17 meter. I juli er regntiden på hell, og vannstanden er ca. 5 meter høyere enn under sommersesongen.  At vannstanden var såpass høy, gjorde at myggen ikke hadde klekket, og det sparte oss nok for litt ubehag. 

Regnskogen, Rio Negro

Opplevelser med lettbåten

Hver dag reiser vi ut på alt fra dagtokt til nattopplevelser.
Guiden vår tok oss med på en fantastisk apesafari, hvor apene hoppet opp i båten, og spiste banan av hånden vår

.Opplevelser i Amazonas regnskogen og langs Rio Negro

En av kveldene var vi på kayman-jakt, hvor de fryktesløst ble fanget med bare nevene. Etter fotoseansen ble de sluppet ut igjen.

 Kaiman-hunting in Amazonas

Dovendyret fikk vi også bli bedre kjent med. Den var utrolig rolig og tillitsfull, og pelsen var mye mykere enn det ser ut som. Det finnes dovendyr både med to og med tre klør, og vårt dovendyr var den tre-klørede. Klørne kan bli opptil 8-10 cm. Den kan rotere hode 90 grader og munnen er formet på en måte som gjør at den alltid smiler. De lange klørne gjør det vanskelig for dem å ferdes på bakken så de holder for det meste til i trærne.

Dovendyr i regnskogen og langs Rio Negro Dovendyr i regnskogen i Amazonas og langs Rio Negro

Overlevelsestrening

En av dagene ble det tur inn i Amazonas regnskog. Når vi når terra firmé, skog som ikke blir oversvømt under regntiden, forlater vi båten til fordel fra Igapó, skog som blir oversvømt under regntiden.
Vi begir oss innover i regnskogen og guidens machete kommer godt med. Det er tett vegetasjon og enkelte steder må det hugges vei. På programmet står blant annet bygging av gapahuk av palmeblader, overleve på biller, lage pil & bue for jakting samt finne vann i grenene på enkelte sorter trær.

Vi fikk vite at hvis man er på turer i regnskogen over flere dager så er det ikke vanlig å bære med seg vann, men hente fra trærne. 

Overlevelsetrening

Overlevelsetrening

Grenene kuttes av, og deles i ca. 50 cm biter. Hvert stykke inneholder nok vann til å dekke tørsten for en voksen person.

Palmeblader har stor nytte i Amazonas. Vi testet ut å flette palmeblader til bruk både som underlag, og til gapahuk. Palmeblader brukes også til å lage tau. Dette gjøres ved å tvinne det enkelte bladet på en gren på låret, og vi fikk også lære hvordan dette gjøres.

Overlevelsetrening Overlevelsetrening i regnskogen

Guiden forteller og instruerer. Han er medlem av tre stammer fra Amazonas. Han var født inn i to, én fra hver forelder. Den tredje stammen vervet han seg inn i når han var ungdom, og levde med dem i regnskogen noen år. Han fortalte oss at han for noen år siden gikk seg bort i regnskogen, og overlevde i 3 uker før han fant veien ut.

Bading med rosa ferskvann delfiner i Rio Negro

Elvene Amazonas og Rio Negro er en av de få stedene i verden hvor det finnes ferskvann delfiner. De var større enn forventet, og det var litt skummelt når den dumpet bort i oss. Men det var spennende å bade med dem, og de virket glade over selskapet. 

Rosa delfiner i Amazonas og Rio Negro Rosa delfiner i Amazonas og Rio Negro

Livet på Amazonas elven

Hengekøyer er en del av livsstilen på elven. Det er den eneste personlige plass man har til tider, spent mellom rekkverk på dekk. Gjestene sover i dem, vanligvis med mygg-netting. Guidene sover i dem, eieren av båten og hans mannskap sover i dem. Hvert marked selger dem, og hver eneste en i landsbyene sover i dem.

Hammocks

Selv om hotellivet er godt var det utrolig deilig å sove i hengekøyene, ute på dekk. Det ga absolutt mersmak.

Livet på Amazonas

Amazonas er verdens største elv når det gjelder vannføring. Selv om Amazonas bare er den nest lengste elven i verden, blir til sammeligning andre elver kun til små bekker under regntiden. I enkelte av områdene stiger elven så mye som 20 meter. På sitt minste er den opptil 10 kilometer bred, og i regntiden øker den til opptil 40 kilometer i bredde. Da har elven så voldsomt trykk at den ikke blander seg med havvannet før godt ute i Atlanterhavet.

På grunn av regnsesongen og mye mygg i juli, går deler av vår tur langs elven Rio Negro. 

 Livet på Amazonas-elven

Alle måltider ble servert ute på dekk. Fersk fargerik frukt hører med til alle brasilianske måltider. Jeg var ikke like begeistret for det lyse brødet som ble servert til frokost.  Lunsj og middag var ganske like måltider, og inneholder alltid grønnsaker, ris, kylling eller fisk. 

Livet på elven

Valg av båttype på Amazonas cruise

Båttypen vi valgte hadde ikke lugarer. Vi lå i hengekøyer oppe på dekk, og mannskapet lå nede. Når man legger til for kvelden fortøyes båten til nærmeste tre, og teknisk sett kan dyr og slanger komme ombord. Første kvelden etter at vi hadde køyet hørte vi en voldsom rasling fra skogen, og et voldsomt plask. Helt ufarlig var det nok ikke for guiden kom opp å la seg ved siden av oss, med en machete. 

Hammock-livet

Det var vakkert og våkne til dette om morgenen. For ikke å snakke om alle de spennende lyder og plask som man hører gjennom natten. Tidlig morgen på bakdekket var ideel tid og sted for lesing og refleksjon.

Livet på Amazonas-elven floden i sør-amerika

Besøk hos Tuica stammen i Amazonas

Her fikk vi høre litt om tradisjoner. og hvordan denne stammen levde. Vi fikk blant annet vite at ekteskap skjer mellom personer fra ulike landsbyer som snakker forskjellige språk. Landsbyene arrangerer festivaler som tillater ungdommen å møtes og samhandle. Når en gutt og en jente finner hverandre er neste trinn for gutten å imponere jentas familie, og de eldste i landsbyen. Til slutt går guttens far til jentas far, for å snakke ekteskap. Faren vil stake ut kursen om han aksepterte den unge mannen. Brugdommen gir så gaver, for eksempel en båt lastet med frukt, grønnsaker, vilt eller husdyr. Det vil så være en feiring som kan vare noen uker, før paret drar tilbake til brudgommens landsby.

Det ble også anledning til å danse sammen med stammen. Den mannlige delen av stammen spilte på panfløyte og barn og voksne masjerte rundt, mens vi hang med så godt vi kunne. Musikken kan minne litt om middelaldermusikk, og var virkelig fengende.

Urbefolknings-stammen viste seg å være hyggelige folk, gamle som unge. Selve høvdingen Pinon, sitter nederst til høyre i bildet. 

Indianer

Victoria Amazonica

Vi gjorde et stopp der verdens største vannliljer finnes. Omkretsen på bladene kan bli flere meter og stengelen 8 meter lang. Et blad kan i vekt bære et lite barn.

Victoria Amazonica

Fiske Piraya i Amazonas og Rio Negro

Vil du ut av regnskogen er fisketur på floden spennende. På bambusstengene festes det rått kjøtt som agn, og det ble et fint knippe med fisk. Dagen etter ble det en god lunsj. Fisken var smakfull, men hadde forholdsvis mye bein. Tennene ble  med hjem som suvernir. Pirayaer er slettes ikke ufarlig, og hvis man blir angrepet kan det få store konsekvenser. 

Pirayafisking

Tennene blir ofte brukt til å lage verktøy eller våpen.

Hodene er alltid igjen på fisken man får servert i Brasil. 

Selvfisket

Selvfisket Piraya til lunsj

Regnskogen i Amazonas

På vei oppover Amazonas elven, Rio Negro og videre inn i regnskogen så vi spennende trær, vekster og insekter. Det er anslått at det er 390 millioner trær i regnskogen som låser opp enorme mengder karbon, med sine blader, grener og trestammer. Skogen lagrer 86 milliarder tonn karbon, som er mer en en tredjedel av all karbon lagret av tropiske skoger, over hele verden.

Regnskog i Amazonas og på Rio Negro Brasils regnskog

For den eventyrlystne er et opphold i Amazonas absolutt noe å få med seg, enten man velger cruise eller overnatting/tur i selve regnskogen. Et mangfoldig land, med hyggelige mennesker. Selve regnskogen tilbyr spennende dyr, fugler, insekter, fauna og flora.

Les mer om våre opplevelser i Sør-Amerika her

Boktips:

Den tapte byen Z av David Grann.

Fakta – Amazonas

Cruise: De fleste cruise som tilbys går fra Manaus. For å spare penger kan det lønne seg å kontakte en lokal agent i Manaus. Vi brukte Aguia Amazonas Turismo, som vi var godt fornøyde med. Vi betalte i underkant av kr. 3200,- pr. pers for 3 dager inkludert alle måltider. Da ble vi hentet på flyplassen samt kjørt til og fra hotellet i forbindelse med cruiset. 
Båtene tilbyr gjerne enten lugarer eller hengekøyer. For lugarer er prisen noe høyere. Vi hadde båten alene men det er mulig å dele med andre hvis man bare er en eller to personer.  

Hvordan komme seg til Manus: Man kan blant annet fly fra Rio,  Sao Paulo eller Panama. Ca. 5 timer flytid. Det er også mulig å ta båt på Amazonas fra Peru til Manaus.

Hotel: Manaus har mange gode hoteller til rimelige priser. Før og etter cruiset overnattet vi på Intercity Manaus 
Bagasjen fikk vi oppbevare på hotellet mens vi var på cruiset.

Hvis du likte artikkelen, del den gjerne ved hjelp av knappene nedenfor.


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

16 Comments

Jørn - Bilivoka · 23. June 2018 at 20:53

Dette er jo som tatt rett ut av David Attenboroughs reiser! Elven som møter havet, dovendyrene, kaimaner og ferskvannsdelfiner har jo alle vært med i Planet Earth og Blue Planet hvis jeg ikke husker feil 🙂 Høres utrolig spennende ut og håper jeg får mulighet til å gjøre noe liknende en dag. Nok en tur blir ført opp på bucket list! 🙂

Daniela / Discovering The Planet · 26. June 2018 at 18:29

Åh, detta är något som är högt upp på min önskelista. Tack för inspiration.

Rundt Ekvator · 9. July 2018 at 20:32

Det er absolutt noe av det mest spennende jeg har gjort. Egentlig stemte jeg for Galapagos men ble nedstem av familien. Angrer ikke på det nå. Anbefales!

Rundt Ekvator · 9. July 2018 at 20:33

Det anbefales absolutt, Daniela. Noe av det mest minnerike jeg har opplevd 🙂

Reiselykke · 22. September 2018 at 12:47

Hei, dere
For en eksotisk opplevelse! Og helt sikkert veldig lærerikt. Slik blir det minner for livet av!

/Mette

Rundt Ekvator · 23. September 2018 at 09:49

Takk 🙂 Det er nok noe av det mest minnerike jeg har gjort. Utrolig fasinerende og anbefales på det varmeste 🙂

Anders | Eventurer · 17. October 2018 at 10:17

Herlig! Amazonas har stått på lista mi i årevis. Har dog vært i Pantanal, helt vest i Brasil, og det ga virkelig mersmak 🙂

Rundt Ekvator · 18. October 2018 at 07:06

Amazonas er magisk. Pantanal høres ikke værst ut det heller. Takk for besøk 🙂

Pauline Travels · 28. October 2018 at 15:07

Så innmari gøy! En dag skal jeg ta sjansen på Amazonas, foreløpig har jeg ikke tatt mot til. Jeg er i den heldig situasjon at all mygg elsker mitt blod, så jeg føler å dra in Amazonas er mer eller mindre og ofre min egen kropp til insektene i amazones. Hvordan var det for dere?

Frukten i Sør Amerika smaker bare himmelsk godt! Må tru dette har vert en opplevelse for livet med mye læring om Amazonas!

Rundt Ekvator · 31. October 2018 at 04:37

Ja, Amazonas var helt magisk. Vi var der i juli når det fortsatt var ganske høyt vann og da hadde ikke myggen klekket i noe særlig grad. Når vi var inne i selve regnskogen brukte jeg lange bukser og langarmet skjorte, i tillegg hadde jeg mygghatt. Ute på elven var det ikke noe mygg. Jeg er normalt ganske plaget men det gikk veldig greit. Antar det var fordi vi var heldige med tidspunktet og vannstanden var såpass høy 🙂

Ligaya · 16. October 2019 at 07:10

For et eventyr. Følte at jeg var med dere:)
Den kan jeg anbefale til min datter som liker silke turer:)
Takk for at du delte:)

Rundt Ekvator · 16. October 2019 at 16:13

hei Ligaya, Takk for hyggelig tilbakemelding. Ja, det var en fantastisk opplevelse. Selv ville jeg egentlig til Galapogos men angrer ikke på at familien stemte med ned. Datteren din kommer til å elske en slik tur, det er jeg helt sikker på 🙂

Nina · 15. February 2020 at 14:58

Hei!

Hvilken turoperatør og tur var dere på? Vi skal reise i september og er interessert i å dra på samme type tur til Amazonas 🙂

Rundt Ekvator · 16. February 2020 at 07:20

hei, Selve turen i Sør-Amerika la jeg opp selv. Vi fløy fra Oslo via Zurich til Sao Paulo. Videre rundt om i Sør-Amerika.Fly, opphold og aktiviteter bestilte jeg selv. Når det gjelder Amazonas fant jeg en operatør i Manaus som vi booket turen i Amazonas med. Aguia Amazonas Turismo. Det var vi godt fornøyde med. Fin båt, mannskap og ikke minst guide. Jeg har kontaktinfo til guiden hvis du er interessert. Sendte noen av gårde med han i juli, og de var storfornøyde.

Brasilbloggen.com · 11. November 2021 at 13:39

Flott artikkel og enda flottere bilder. Jeg har enda ikke fått sett Amazonas, men jeg og kona har veldig lyst til å reise. Kanskje vi får tatt en lignende tur når pandemien har roet seg.

Rundt Ekvator · 12. November 2021 at 23:15

Det anbefales 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.